Andante

Långsamma tankar i en snabb värld.

2008-06-30

Olika kulturer - det är svårt det

Eller?

Skulle inte tro det, man får vara vaksam på små signaler. Små ändringar i läget, i sinnesstämningen hos de man möter. Vaken på ett inre sätt liksom. Genom sig själv känner man andra.

Visst, det finns kulturella skillnader som manifesteras i klädsel, religiösa riter, matriter (teriten i österlandet exempelvis) och andra riter. Alla i ett land är präglade på ett eller annat sätt av landets historia.

USAs historia är kort, de beter sig och är som tonåringar. När man tänker efter. Då får man ju tänka efter. Sverige liknar inte längre ens en ankdamm, det verkar vara små yngel som nafsar åt sig av vad dammen har att erbjuda. Några simmar omkring och övervakar, på ett sätt som inte försiggår ens i - såvitt vi vet - tonårsdammen USA.

Österlandets historia är mycket lång, när vi lekte dadda hink och spade skrev de tecken i sanden, eller gjorde kaligrafi. Visst, det finns dårskap i exempelvis Kina, men mycket klokskap. Veckans Affärers specialnummer om Kina är tänktvärt. Precis som Fredrik Härens föredrag förra året, det senare finns att beskåda på youtube så klart.

Inga kommentarer: